Positief coachen

Op 28 oktober heb ik (Stef) de voorstelling "positief coachen: wel winnen he" bijgewoond. Deze voorstelling werd georganiseerd door sportregio Noorderkempen en de stichting positief coachen.

We kennen allemaal wel zo'n situaties waarbij we zeggen: meedoen is belangrijker dan winnen. In die situaties zijn we meestal toch op een goed resultaat uit. Hoe behaal je een goed resultaat? Door te werken aan hetgeen waar je niet goed in bent. Klinkt simpel toch?
Dat is omdat dit de ouderwetse manier van trainen/coachen is. Hierbij merken we dan ook dat veel mensen afhaken en/of gedemotiveerd geraken. Hoe moet het dan wel?
2 kernwoorden: plezier en zelfvertrouwen. Het blijkt dat die 2 termen niet enkel bijdragen tot leden die met plezier blijven trainen maar ook tot betere resultaten. Het is natuurlijk niet altijd even makkelijk om constant positief te zijn, er zijn nu eenmaal wel eens dingen die beter kunnen. Maar men moet trachten van een goede verhouding te zoeken tussen positieve opmerkingen en negatieve (in een perfecte situatie 5/1).
Het moet natuurlijk niet enkel van de trainers/coaches komen. Meer en meer merken we dat thuis of langs de zijlijn het net de ouders zijn die niet altijd positief kunnen blijven. Nu denkt iedereen waarschijnlijk: dat is toch alleen bij de voetbal? Hoe vaak horen wij wel niet: ik kreeg mijn punten niet, het was weer een beslissing van de scheidsrechters... Redelijk negatieve klank niet? We moeten dit omdraaien en durven zeggen: we praten niet meer over de scheidsrechters maar we gaan uit van onze eigen krachten. Onze eigen partij vechten en alles doen wat je zelf kan doen om te winnen.

Al bij al een hele interessante avond dus. Hier en daar met typische Nederlandse accenten maar toch iedereen kon zich in het verhaal vinden. Moest je geïnteresseerd zijn, er komen nog voorstelling.
20/11 in Vosselaar en 25/11 in Merksplas. Meer info via www.positiefcoachen.nl