Karate (空手)  letterlijk "lege hand" , is een uit het verre Oosten afkomstige vechtsport waarbij de ledematen van het lichaam tot natuurlijke afweerwapens worden ontwikkeld.

Karate ontstond ongeveer 2000 jaar geleden in China, via Okinawa kwam het in het begin van deze eeuw naar Japan en werd daar tot zijn huidige vorm ontwikkeld. Karate Geldt als de meest doeltreffende zelfverdediging ter wereld en verdrong in de laatste jaren het verouderde Jiu-Jitsu.

Een bijzondere betekenis komt Karate toe als school voor lichaamscultuur, daar naast een gelijkmatig ontwikkelen van alle spieren een meer dan gemiddelde lenigheid en overeenkomstig reactievermogen ontwikkeld wordt. In verscheidene landen van het verre Oosten wordt Karate met groot succes op scholen en universiteiten ingevoerd. De pedagogen ontdekten in deze vechtsport een uitstekend middel om de persoonlijkheid te ontwikkelen, zowel lichamelijk als geestelijk.

In alle vormen van oefenen bij Karate mag geen aanval werkelijk  een voltreffer worden. Elke aanval moet, hoewel met volle kracht uitgevoerd, enkele centimeters voor het einddoel gestopt worden. Dit vereist een ontwikkeld en vast oog en de grootste nauwkeurigheid van de lichaamsbewegingen.